Når barnet starter i barnehagen

Barn reagerer svært ulikt på overgangen fra hjem til barnehage, og den første tiden i barnehagen er viktig for at barnet får en trygg og god start i barnehagen. Vi i Akasia Sartorlunden er opptatt av at overgangen til barnehagelivet skal være så stressfri som mulig for både barn og foreldre. I følge Rammeplan for barnehagen, skal barnehagen tilpasse rutiner og organisere tid og rom, slik at barnet får tid til å bli kjent, etablere relasjoner og knytte seg til personalet og til andre barn.

Vi har erfart at for å få trygge barn, må vi ha foreldre som er sikre på at barna blir ivaretatt på best mulig måte. Tilvenningen vår er inspirert av Jåttåmodellen, og innebærer at foreldre er sammen med barnet i barnehagen den første tiden.

Foreldre og tilknytningspersonen samarbeider om tilvenningen og finner en god løsning for det enkelte barn. Tilknytningspersonen blir barnets trygge holdepunkt for trøst, oppmuntring og omsorg, og som en base for utforsing når barnet er klar for det.

Etter at den første tilvenningsperioden er over, får barna ta del i det vanlige hverdagslivet i barnehagen. Målet vårt er å styrke kvaliteten på samspillet vi har med barna, øke tilknytningen og bedre kommunikasjonen. Vi retter oppmerksomheten mot relasjoner, opplevelser, signaler og behov hos barna.